Задай своя въпрос
Въпрос зададен от Гергана 03.06.2019, 21:25
Кога ще се обърне внимание на данъкоплатците живеещи в Скравена(паланката),които при лоши метеорологични условия,нямаме достъп до къщите си.Не че през останалото време е много достъпно.Опитваме се със собствени средства да създадем някакви условия,защото Кметът не предприема нищо. Най елементарното което може да направи е поне да изпрати хора от временната заетост да почистят единственият пешеходен мост към вкъщи.
Въпрос зададен от Димо 02.10.2018, 16:56
Здравейте,

Моят въпрос е на какъв етап са следните точки от програмата Ви за управление, относно здравеопзването в Ботевград?

• Съдействие за създаване на център за
неотложна медицинска помощ в
Поликлиниката

• Осъвременяване на апаратурата на МБАЛ
Ботевград

• Реализиране на проект за цялостен ремонт
и осъвременяване материалната база,
използвана от МБАЛ Ботевград
Въпрос зададен от лилия 25.06.2017, 11:02
Въпросът мие -защо всеки път по това време във Врачеш има проблем с водата?Защо ВИК не отварят крановете до край навреме.Всяка година жалби и оплаквания след което водата тръгва.Толкова ли не може да се контролират и гледат тези неща навреме?!Живеем в долният край на селото,където не би трябвало да има проблем с налягането,а то в момента не мога да си измия децата.
Въпрос зададен анонимно 29.01.2016, 22:21
Кой отговаря за служителите от социално подпомагане Ботевград? Държат се унизително със майките не дават да ги попиташ нещо унижават хората по-нелеп и грозен начин по-точно тези от втора стая които и идея си нямат какво правят там.
Въпрос зададен от Л.Т. 01.11.2015, 21:25
Г-н Гавалюгов, въпреки официални резултати да няма все още, аз бих искал да Ви поздравя с победата! Това е една победа за Вас, но и за нас като гражданско общество и е едно от малкото такива събития, които се случват в нашата държава! Желая ви сила, енергия и амбиция в управлението. В същото време искам да Ви кажа, че в момента тежи огромна отговорност на Вашите плещи, а именно тази, че толково много хора ви дадоха своята подкрепа, така че не ни разочаровайте! И не забравяйте, че ние ще продалжаваме да следим изкъсо какво се случва в местното управление!
Въпрос зададен анонимно 31.10.2015, 12:35
Гласувах за вас и ще го направя пак! Имам няколко въпроса, които ме вълнуват:
1.Нормално улично осветление - LED (Лесно се печелят европейски проекти за такива цели).
2. Тази дупка в центъра на града - Ротондата, да се съчетае по някакъв начин с околния екстериор. Да се довърши подлеза под Младежкия дом и да се облагороди пространството.
3. Видео наблюдение в общината
4. Битовата престъпност
5. Спазването на елементарни правила за движение на територията на общината (по скоро от ромското население)
6. Съдбата на болницата и спешна помощ
7. Водоснабдяването
8. Такса смет.

Какви са вижданията Ви по тези въпроси?
Въпрос зададен от Александър 30.10.2015, 08:17
Г-н Гавалюгов какво мислите да направите за органичаване на престъпността и контрол над криминалния контингент в града, които разцъфтяват последните години. Да се надяваме ли, че ще се работи по изграждането на качествено и работещо видеонаблюдение и контрол в реално време от полиция и охранителни фирми ? Мислите ли да работите в насока въвеждане на електронни системи в общината с цел подпомагане на обслужването на гражданите и пресичане на корупционни праткити от рода "наш човек" ?
Отговор от Тихомир Найденов 30.10.2015, 23:02
Всички тези въпроси са подробно разгледани в нашата програма за управление (Раздел Сигурност и Общинска Администрация).

Програмата може да прочетете на адрес http://gdbop.botevgrad.com/programa-gdbop.pdf
Въпрос зададен от Анонимен 28.10.2015, 18:08
Ботевградското ВиК за съжаление е единственото частно ВиК в софийска област. Не мисля,че кметът има правомощия да изисква подобни проверки.. Иначе е ясно,че нищо не е законно и добре направено в ВиК Бебреш.
Отговор от Тихомир Найденов 30.10.2015, 23:00
ВиК Бебреш е 100% общинско дружество и кметът и общиснкият съвет могат да изискват всякакъв вид проверки от ръководството на дружеството, което се избира именно от общ. съвет по предложение на кмета на общината.
Въпрос зададен от Веско 15.10.2015, 16:59
- Ще повдигнем ли въпрос на инженерите на ВиК да ни покажат актуален план на водопровода. Сечения на тръбите , вид , топология и параметри на наляганията спрямо нуждите в интервалите 24/7/365 ?
- По въпроса за пречиствателните станции да се направи проверка дали има бай пас на системите и ако го има , колко често се използва и защо? Да се поискат протоколите за проверка на ревизиращите органи !
- както е известно за повечето общински и държавни лотове, да се провери , колко от фирмите изпълнители са регистрирани по ISO.
Отговор от Тихомир Найденов 30.10.2015, 22:57
Както вече ти бях отговорил най-напред ще се направи доста подробен одит на всички общински дирекции, отдели и фирми.

Доста упорито крити факти ще излязат наяве, в това бъди сигурен!
Въпрос зададен от Веско 14.10.2015, 10:30
Така , след като зададох няколко остри въпроса , следващото което бих искал да знам е:
- как ще помогнем на Иван Степанов в борбата с дървената мафия. Той е легенда в Несебър и всичките му колеги го уважават безпрецедентно ?
- Какво ще направим в следствие на това ,което всички знаем, че може би пречиствателните станции в района не работят ?
- Кога ГДБОП , след като лично ви познавам и не се съмнявам в кадърността ВИ , ПРЕДИЗБОРНО ще излязат с реални примерни проекти за всичките идеи, които прокламират. (Въпросите задавам само на ВАС , с най-добри чувства, тъй като смятам , че само вие може да им дадете адекватни отговори от всички кандидати и това да ви донесе само позитиви)?
- Как ще се потърси отговорност и кой ще върне откраднатите пари от хазната според ВАС ? ОЧАКВАМ ХИПОТЕТИЧЕН РАЗБИРА СЕ ОТГОВОР ?
- ще предприемете ли реформи в структурата на общината ако спечелите и какви ще бъдат те ?
- Ще започнем ли автоматизирането на физическите и логическите процеси в алгоритъма на работа на общината ?
- Освен НОВО "БКС" , ще се предприеме ли изграждането на образователни структури от локален общински характер с цел повдигане квалификацията , както на общинските работници по длъжностите им, така и като практика на младежи и ученици, които в последствие да застъпят на работа в Една просперираща община ?
- Ако приемем , че първата крачка е пълен одит и ревизия на общината то каква ще е втората такава ?
- Ще продължи ли програмата за възнаграждение на Млади майки и нови семейства ? (едно от малкито смислени неща на досегашното управление) ?
- Как ще убедим пенсионерите , че с ВАС ще им е по-добре ?
Отговор от Тихомир Найденов 30.10.2015, 22:55
Веско, страшно много въпроси. :)

За повечето от тях ще намериш отговор в нашата програма за управление на http://gdbop.botevgrad.com/programa-gdbop.pdf
Въпрос зададен от Дренов 11.10.2015, 10:17
Как ще подобрите бизнесклимата за да стане Ботевград привлекателен за нови (външни) инвеститори ?
Отговор от Тихомир Найденов 30.10.2015, 22:51
Първото и най-важно е условие за подпомагане на успешния бизнес от страна на общинската администрация е предвидима и прозрачна среда за работа. Има ли административен и властови рекет, всички инвеститори ще погледнат към други места за развитие на бизнеса им.

Това за съжаление се е случвало многократно през последните 12 години, но ботевградската общественост даже не е разбирала за тези пропуснати шансове.

Именно там ще насочим усилията ни - общината да е съюзник на бизнеса, а не алчен рекетьор.

Повече за нашите планове за подпомагане на бизнеса може да прочетета в нашата програма на http://gdbop.botevgrad.com/programa-gdbop.pdf
Въпрос зададен анонимно 10.10.2015, 17:09
Всички предложения за болницата и за неотложна помощ са отлични, но откъде ще намерите квалифициран персонал?
Отговор от Иван Гавалюгов 10.10.2015, 21:50
Казано простичко - те сами ще дойдат, кой бяга от хубавото :) Ако е имало специалисти, но са избягали, значи нещо ги е мотивирало да напуснат. Явно, за да привлечем квалифициран персонал, ще трябва да създадем привлекателни за него условия във всяко едно отношение. Да разширявам ли темата за създаването на "привлекателните условия", необходимата организация и финансиране, както и с ролята и връзката на всичко това с управлението на общината :) ?
Отговор от Спасен Ценов 11.10.2015, 11:51
Искам да добавя, че кадровата политика е основно задължение на мениджъра на болницата. За това ние ще направим всичко необходимо да подкрепим негови идеи за подобряване на средата и условията на труд.

Като цяло е важно да има добра комуникация и чуваемост между ОС, общинската администрация и управата на болничното заведение. Ако това не е така, се получава ситуацията "орел, рак и щука" и накрая болницата изглежда по начина, по който e в момента.
Въпрос зададен анонимно 10.10.2015, 16:31
Здравейте г-н Гавалюгов,
Не мислите, ли че в листата за общински съветници има много служители от Вашата фирма? Това не е ли конфликт на интереси?
Приветствам Вашата кандитатура, но някои имена в листата са с доста спорни качества.
Разбира се всеки има право на мнение.
Успех!!!
Отговор от Иван Гавалюгов 10.10.2015, 21:39
Здравейте,
има хора в листата, с които съм имал възможност да работя доста време, имал съм възможност да се убедя в техните професионални и човешки качества, начин на мислене, морал и ценностна система и не мисля, че фактът, че с тях сме в една листа на гражданско движение, участващо в местните избори, може да се нарече "конфликт на интереси". Поне официалната дефиниция на това определение е съвсем друга и е абсолютно неприложима в контекста на участието ни в една и съща листа за общински съветници. Ако Вие влагате някакъв друг смисъл, или считате, че съвместното ни участие би навредило по някакъв начин на някого, моля, споделете.

Относно "спорните качества на някои имена в листата", също ми се иска съвсем открито да споделите участието на кого и защо не одобрявате. Аз лично не се притеснявам да изразите отрицателно отношение към мен или към когото и да е от листата на ГДБОП, стига да сте достатъчно аргументиран/а. Мисля, че всеки един от нас би се извинил и поправил, ако е сбъркал с нещо някога, или пък би Ви оборил/би се защитил, ако доводите Ви са несъстоятелни или погрешни. Убеден съм, че всеки от нас има своите както положителни, така и отрицателни качества и прояви. И не забравяйте, че ние сме просто едни обикновени хора, обединени в гражданско движение от една кауза, а не сме политици-светци, каквито се изкарват повечето драпащи за власт и облаги.
Въпрос зададен от Л.Т. 09.10.2015, 17:47
Една от причините за участието на ГДБОП в изборите е желанието ви да изградите Община, в която младите хора да виждат своето бъдеще в личен и професионален план. Съответно бих желал да чуя как ще успеете да задържите в града младите и високо образовани хора.

Една друга причина за вашето кандидатиране е желанието ви за увеличаване на гражданското участие. Моят въпрос е какви мерки ще предприемете за това и най-вече как ще привлечете младите хора да участват активно. Много европейски градове имат свои локални младежки парламети, как виждате изграждането на подобна структура?
Отговор от Иван Гавалюгов 10.10.2015, 20:56
Здравейте,
простичко казано, една от основните причини, поради която младите хора биха останали, е ако в града ни има достатъчно привлекателни работни места. За да има привлекателни работни места в Ботевград, трябва да има направени инвестиции, които да разкрият тези работни места. За да има инвестиции, общината трябва да привлича инвеститори, като осигурява всички необходими условия, така че този инвеститор да предпочете да вложи своите средства именно тук, а не някъде другаде. Темата, разбира се, е доста по-обхватна и не е чак толкова лесно и просто обяснима, тъй като има много други фактори, които да направят Ботевград предпочитано място за инвеститорите. Но генерално нещата изглеждат така: общината осигурява или съдейства за осигуряването на необходимите условия за инвеститорите, което я прави атрактивно място за инвестиране. От своя страна, въпросните инвеститори влагат своите средства в общината, разкриват работни места, плащат местни данъци и такси в общината, плащат заплати в общината, в резултат на което се повишава жизненият стандарт и общото благосъстояние. Това е единият основен мотив на младите да останат - възможността за професионална реализация.
Вторият мотив е привлекателната градска среда. В това понятие включвам наличието на съвременно изградени и добре поддържани места за отдих, спорт, забавление, развлечение и т.н. С две думи - модерна инфраструктура.
Не на последно място, разбира се, е и осигуряване на подходящи условия за отглеждане и обучение на децата на тези млади хора, които ще решат да останат в града, да създадат семейства и да отглеждат и възпитават своите деца именно тук.
Върху всички тези необходими условия и фактори, наличието на които мотивира младите да останат и да се реализират именно в Ботевград, Общината може да въздейства, къде пряко, къде по-индиректно. Темата може да бъде разгледана и доста по-детайлно, като се включат и други немаловажни аспекти от социално-икономическия живот, но мисля по-нататък да ги обсъдим, ако разбира се, имате желание за това, и ако все пак и вие споделите мнение по тази толкова важна за обществото ни тема.

Относно въпроса Ви как бихме мотивирали и активизирали гражданското участие в управлението на общината, считам, че най-добрият начин това да се случи е като покажем и докажем с дела на гражданите, че управлението на общината действително, а не само на празни думи, е открито и прозрачно, като реално и трайно решава техните проблеми и качествено задоволява потребностите им. Тогава мисля, че хората биха повярвали, че управлението служи на гражданите, а не обратното. Това би ги мотивирало да участват в нещо, което могат реално да управляват и върху което могат да влияят и моделират. Само тогава те биха активно участвали в различни форми на обществени допитвания и обсъждания, обществени съвети, младежки парламенти и т.н. Ако хората усетят, че обществените допитвания се правят само проформа и въобще тяхното мнение, под каквато и да е форма, е взето само формално, без реално да е вградено по някакъв начин в последващи решения и действия от страна на управлението, тогава те сами ще се "деактивират" и ще се дистанцират от процеса на вземане на решения и от управление на публичните активи, каквото явление наблюдаваме в момента. За съжаление, хората в община Ботевград са склонни по-скоро да абдикират от своите законови и морални права да участват в процеса на вземане на решения за управление на общността, към която принадлежат, вместо да протестират, когато тези техни права бъдат отнети, чрез изключване или формализиране на тяхното участие в обществените допитвания и обсъждания.
Въпрос зададен анонимно 09.10.2015, 17:26
Как бихте стимулирали зараждането на гражданско общество в града?
Отговор от Стефка Граматикова 09.10.2015, 18:44
Здравейте,
благодарим за въпроса - много ни харесва, още повече, че в известна степен звучи реторично!
Щом имате възможност да го зададете, и то - на хора, организирали се като Гражданско движение, значи основите на гражданското общество в Ботевград вече са поставени! Оттук - нататък, разбира се, трябва много работа в посока - иницииране на гражданската активност. Според мен формите за това - традиционни или не, са налични и към настоящия момент в законодателството на РБ, пък и - неформално, в публичното пространство. Тази, която сега използваме, за да разговаряме с Вас, в качеството си само на кандидати за участие в местното самоуправление, смятаме да запазим и след това, ако ни гласувате доверие да станем част от него.
Другите форми ще бъдат продукт на една основна промяна, към която се стремим - осигуряване на спокойствие и сигурност у гражданите на общината, че няма да пострадат /статуса им, бизнеса им, семействата им..., че няма да бъдат оклеветени по абсурден начин/, ако изразят мнението си открито по даден проблем от обществена значимост.
По-конкретно: и към днешна дата е предвидено в Закона да се провеждат Обществени обсъждания по важни за дадено населено място проблеми, но на колко такива сте присъствали Вие?
Не го казвам като упрек, напротив! Аз също не съм, защото една общинска администрация, която не иска да Ви чуе /респективно - гражданите си/, ги назначава например в делнични дни и в работно време. И да искате, няма как да присъствате!
Това трябва да се промени, а ще се създадат и други форми, чрез които по-възрастните граждани на общината, неползващи така активно съвременните комуникации, да могат да споделят своите виждания по проблемите, които ги касаят.
И все пак, гражданското общество е проекция на израстнало съзнание!
Разбирайки това, ние имаме и идеи за развитие на секторите, които са отговорни за неговото изграждане! А именно - образованието и културата!
Въпрос зададен анонимно 08.10.2015, 22:15
Докога да чакаме отговорите ви? Защо изтривате въпросите, които не ви харесват?
Отговор от Стефка Граматикова 08.10.2015, 23:35
Здравейте, госпожо/господине,
кой по-точно Ваш въпрос е изтрит?
Задайте го отново, ако смятате така.
Въпрос зададен анонимно 07.10.2015, 22:42
Какви са Вашите планове за болницата и здравеопазването в общината?
Отговор от Спасен Ценов 09.10.2015, 16:43
Здравеопазването и реконструкцията на МБАЛ Ботевград и крилото за доболнична помощ са водещи приоритети в програмата ни. Както е пределно видимо, лечебното заведение тъне в разруха от години, въпреки че здравето на ботевградчани трябва да бъде поставяно преди всичко. Лошата материална база на болницата води след себе си тежки последствия за здравеопазването в града като ниско доверие, отблъскване на кадри, липса на средства за оборудване и т.н. Оценяваме всички тези последствия и затова смятаме, че първата стъпка трябва да бъде цялостен ремонт на МБАЛ Ботевград и крилото за доболнична помощ.

По програма Региони в Растеж на МРРБ, приоритетна ос 2: „Подкрепа за енергийна ефективност в опорни центрове в периферните райони“ за Община Ботевград има заделени 9 544 720,30 лв. Част от тези средства Общината може да инвестира целенасочено в ремонтни дейности на здравната инфраструктура. Ако форматът на управление е различен и има чуваемост в общинския съвет, ще положим всички усилия - проектът за обновяване на болницата да бъде модерен и реално съгласуван (не само проформа) както с обществеността, така и с персонала, работещ в здравното заведение. По отношение на инвеститорския контрол ще бъдем безпристрастни, за да не се повтарят ситуации от миналото, когато даден обект се компрометира няколко месеца след обновяването му.

В тази връзка до 31/12/2015 г. пред МРРБ трябва да бъдат представени проектни предложения за 50% от заделената за Ботевград финансова помощ. Надяваме се, че настоящият градоначалник е инициирал работа по тези предложения. В противен случай има вероятност част от парите да бъдат загубени.

С намаляване на режийните разходи на болницата с 20 до 40% очакваме спестените средства от бюджета й да бъдат инвестирани в модернизация и въвеждане на съвременни практики за работа с пациенти. Допълнително ще подпомогнем самото болнично заведение при кандидатстване по европейски програми за закупуване на техника и обновяване на легловата база.
Отговор от Иван Гавалюгов 09.10.2015, 17:36
Само ще добавя, че съществена роля за повишаване качеството на здравеопазването в община Ботевград е разкриването на Център за неотложна медицинска помощ. В тази връзка общинското ръководство трябва по всякакъв начин да съдейства за създаването и функционирането на един такъв център, който ще предоставя 24ч./365 дни в годината/ здравни услуги и ще подобри качеството на здравното обслужване на населението в частта "доболнична помощ". Темата е важна и изисква компетентното мнение на специалистите, но от гледна точка на пациентите - това е една съществена необходимост, която трябва да бъде осигурена по адекватен начин
Въпрос зададен анонимно 05.10.2015, 15:35
Как ще се справите с "тежкото наследство" и многото " подводни камъни" заложени от сегашното управление? Имам предвид неизплатени задължения към доставчици, връщане на средства по неправомерно изпэлнение на европейски програми, фактът, че половината град е собственост на определен кръг хора и т.н.
Отговор от Иван Гавалюгов 06.10.2015, 14:33
Здравейте. Извинявам се за забавянето и благодаря за въпроса.
Логично е, и абсолютно задължително, при смяната на ръководителя на една държавна или общинска институция, този, който поема управлението, първо да извърши пълна финансова ревизия на организацията, която поема да ръководи. В тази връзка ще се направи пълна финансова ревизия на Общината, за да се установят всички задължения, вземания, поети ангажименти и т.н.

Засега е известно, че финансовата корекция по проекта за ГПСОВ от 3,6 млн. лв. наскоро бе компенсирана от държавата чрез едно решение на МС за отпускане на над 200 млн. лева от държавния бюджет за покриване на финансови корекции на общини по ОПОС. Някои източници твърдят, че на община Ботевград вече е наложена финансова корекция от 1,33 млн. лв по проекта за Депото, във връзка с констатираните от Сметната палата неправомерно изразходвани средства за извозване и депониране на земните и скални маси.

Известни са и още няколко задължения, станали публично достояние чрез редица медийни публикации, като например неизплатените около 100 хиляди лв. на Травъл Медия Груп по договор при реализацията на възстановката "Последните дни на цар Иван Шишман". Аз лично няколко пъти съм изисквал на общинските съветници да бъде предоставена справка за неразплатените задължения на общината, но така и не ни бе предоставена такава информация, въпреки че дори бяха насрочени две извънредни заседания по тази тема.

Относно констатацията Ви, че "половината град е собственост на определен кръг хора", разбира се, не можем да върнем "съмнителните продажби". От законова гледна точка вероятно повечето от тях са издържани. За съжаление много от общинските имоти са продадени на определени хора, които притежават свободни средства и се възползват от "сезонното намаление", за да си напазаруват, но не за да развиват тези имоти и дейност в тях (не всички, разбира се), а с цел печалба от бъдеща препродажба.

Със сигурност ще спрем практиката на разпродажба на всички общински активи, които в момента са изкарани като на сергия, и се продават просто, за да се генерира някакъв приход за хазната (който впоследствие се харчи доста съмнително откъм ефективност и целесъобразност), без да се интересува общината какви инвестиции и какви работни места ще се открият чрез развиването на определна икономическа дейност в тези, вече бивши, общински имоти.
Въпрос зададен от Веско 30.09.2015, 20:05
Ако спечелите , какво ще е първото действие предприето към екипа на сегашния градоначалник ? Как виждате проекта за възстановяване на водопровода в Ботевград , като технология, срокове и разбира се бюджет ?
Отговор от Тихомир Найденов 01.10.2015, 18:28
Тъй като аз лично нямам планове и намерения да влизам в общинската администрация, няма как да предприемам някакви действия към екипа, за когото говорите. При всички случаи обаче, ще поискаме обяснение от отговорните институции по въпроса: защо не се отговаряше на запитвания, отправяни многократно от редица общински съветници - членове на предходния ОбС.

Колкото до подмяната на ВиК мрежата - със сигурност това е най-приоритетният проект за града, но около него има доста условности, свързани с възможността за ползване на финансиране по евро програмите, но само при промяна на статута на ВиК Бебреш от общинско предприятие до част от държавното ВиК - София област. Предвиденият бюджет в интегрирания план за развитие на Ботевград е 27 млн. лева, но как точно е определена тази сума и дали тя ще бъде достатъчна, или не - тепърва ще се уточнява.

Не съм запознат в детайли какви са възможните технологични решения, но със сигурност при реализацията на този проект ще има РЕАЛЕН и ПОСТОЯНЕН инвеститорски контрол и надзор, за да се гарантира, че ще се влагат съответстващите на проекта материали и оборудване, и то - съответстващи на заложения технологичен процес.